Nu gör vi en insats för ny insats

När det är som kallast och snöigast längtar vi som mest till sommaren. Inte helt oväntat då Johanna fick en del prylar som vi ska använda till att inreda stugan i sommar – i julklapp.

Samtidigt har vi pratat allt mer om att installera en insats för att därigenom få värme längre ut på hösten och tidigare på våren. Det bör inte bli så dyrt som vi från början trott eftersom vi har så rak och ”enkel” skorsten. Halva kostnaden för insats är nämligen installation. Just kostnaden har varit en sak som gjort att jag dragit mig för denna installation. Men det blev så tydligt i sommar att vi åkte hem på höststarten bara för att inte värmen fanns där. Ska vi kunna använda stugan helt så ska vi ha värme – det går inte att komma ifrån.

En annan sak som gjort att framförallt jag varit skeptisk är myshetsfaktorn. Med en insats stänger man in elden betydligt mer än på en öppen spis. Det är lite det som är tanken eftersom man vill ta vara på värmen. Jag googlade lite på olika spisar och lösningar och har insett att vi kommer att få minska myshetsfaktorn något för att få det varmt.

etanolkaminEn lösning som jag hittade var en etanolkamin. Det är en mindre väggbaserad brasa som ger lite värme. Men det är inte värmen som är tanken utan det är enbart för mys. Först var en tanke att man kanske skulle kunna ha en etanolkamin för myshetsfaktorn och en insats för värmen. Men det kommer kännas som kaka på kaka.

Däremot blev jag sugen på att ha etanolvariant i gäststugan. Där finns idag ingen el, ingen värme och ingen möjlighet till brasa. Det blir lite ”dött”. Har sett flera olika varianter av dessa myshetsbrasor (inte bara med etanol) så exakt vilken det blir låter jag vara osagt. Men det skulle onekligen både ge myshetsfaktor och en mjukt ljus i gäststugan som annars är svart. Ingen dum idé enligt mig i alla fall.

Välkommen ut i sommar !