Att ta det lugnt på landet är en myt

 Vi köpte sommarstuga för två år sedan. När vi köpte stugan såg vi några saker som behövde göras för att den skulle bli klar att bo i. Det var inte mycket utan det skulle vara klart på någon månad. Idag tre år senare inser vi att man aldrig blir klar med en sommarstuga. Det finns alltid en massa projekt att greja med när man kommer ut på semestern.  Men det vi också lärt oss är vikten av att ta det lugnt.

När man kämpar bort en stor sten eller bänder bort en planka inser man att det är otroligt lätt att få skador om man jobbar för mycket. Detta framförallt när man är uppe på taket och röjer omkring. Det är lätt att förstå att hantverkare lätt kan få knäskador eftersom de kan sitta hela dagarna på sina knän. Visserligen kan man ha knäskydd men det är inte det som behövs egentligen. En hel del knäskador uppstår nämligen när man fastnar i något och bryter till med benet. Som när läkten ska läggas på och man går som en ihopvikt räka på taket för att kunna bygga och hålla balansen samtidigt.


Själv är jag mest rädd för att få skada på huvud eller knän. Huvudet förstås eftersom man vill skydda det man kan har innan för pannbenet men sedan knäna eftersom dessa skador kan bli så långvariga och förstöra möjligheten att gå för många år framöver.

För oss blev det en lösning att ta in en snickare och göra jobbet. Visserligen hade jag kunnat göra allt själv men det finns orsaker till att anlita snickarn. Han gör det snabbare och snyggare men framförallt – han vet hur han ska jobba och kan därmed göra det betydligt säkrare än vad jag hade gjort det.