Fällningen som skapade friggeboden

IMG_0163Nästan alla projekt i sommarstugan grundar sig i drömmar. Förutom den gången vi kom ut och ena vindbrädan var helt trasig. Då grundades projektet snarare i panik…

Sen finns det även ett till tillfälle som verkligen gått till stugans historia gällande ombyggnationer. Där projektet fick en oväntad vändning.

Jag hade börjat renovera den friggebod som stod på tomten. Att bygga ny friggebod var inte ett alternativ tyckte jag. Det gick ju bra att laga  – Till Svärfar kom…

En björk stod bakom den gamla byggnaden och vi ville ta bort den eftersom vi var rädda att den skulle falla över friggeboden och därmed skapa rejäl förödelse. Svärfar som är van från skogen att hantera motorsågen började såga och resultatet blev – förödanden.

Brädor, takbitar och väggar flög all värdens väg när björken kraschade med ett brak genom hela friggeboden och delade den på mitten. Med förskräckelse såg vi hur fallet skulle göra att björken även skulle nå fram till storstugan. Men tack vare att en sågbock stod strax framför friggeboden slog björken i denna och gled en meter bakåt. Exakt vad som behövdes för att den inte skulle nå fram med mer än de yttersta grentopparna. Någon skada blev det inte på huset. Men däremot var tanken att laga friggeboden som bortblåst. Nu var de bara att bygga upp allt från början. Tog viss hjälp av guider på nätet som visade hur man bygger friggebod steg för steg och delvis valde jag att bygga på ”känsla”.

Det är kul att bygga med känsla men för er som vill få det korrekt och bra för början kan jag rekommendera att gå efter de guider som finns. Om ni inte vill göra om delar av bygget förstås. Fick köpa in en domkraft för att lyfta upp grunden på vissa ställen m.m. Men det var kul och lärorikt.

Btw – Har aldrig hört svärfar vara så tyst som när vi åkte hem från stugan den gången.