Nackdelen med att jämföra hemförsäkring online

Det finns många olika sidor på internet som marknadsför sig starkt som sidor som människor kan spara pengar på. De erbjuder en tjänst som gör att man på några minuter kan jämföra hemförsäkringar (och andra försäkringar) och därmed hitta lägsta priset.

Enkelt tycker många som fyller i sina uppgifter och sedan väljer det billigaste alternativet.

Det är också enkelt men man bör vara medveten om nackdelar med att jämföra hemförsäkring online. Sedan får man avväga om fördelarna ändå väger över.

För det första är det inte genomtänkt att i första hand fokusera på priset. När man jämför online är det just priset som det fokuseras på mest. Istället bör man fundera över vad man behöver försäkra. Hur stort belopp på lösöret är viktigt att hemförsäkringen täcker? Behöver man bostadsrättstillägg eller ingår det i föreningens hyra? Vill man ha larm och jordfelsbrytare? Både för sin egen säkerhet för att på så vis få lägre premie? Behöver man några extra tillägg beroende på boendeform eller annat?

Det är där man bör börja. När man sedan klarlagt sina behov kan en försäkring väljas.

Den andra nackdelen är att jämförelsen inte täcker alla bolag som finns på marknaden. Men eftersom det finns flera olika jämförelsesidor som jämför hemförsäkringar så kan man utnyttja tjänsten på olika ställen. Det är nämligen inte säkert att alla sidor har samarbete med exakt samma försäkringsbolag. På varje sida brukar det även vara uppskrivet vilka bolag som de jämför. Att titta på den listan är smart för att sedan bestämma sig för om det är tillräckligt eller om man vill jämföra fler bolag.

Det är alltså en bra tjänst som gör att man kan spara mycket pengar på sin hemförsäkring. Men när tjänsten används ska man vara medveten om dess svagheter. Men en jämförelse av ca 15 bolag kanske räcker. Och har man dessutom tänkt ut sina behov innan så är de riktigt behändiga.