Dags för rinnande vatten !

framifrån stuga 2I stugan finns ingen el, ingen värme och inget vatten. Men det betyder inte att vi kan hitta lösningar. Elen är ju relativt enkel att komma ifrån behovet av då batterier och LED-lampor är våra bästa vänner. Värmen fixar sig nästa år då en insats kommer att maximera värmen från brasan. Så var det bara vattnet kvar. Men vi hittade en lösning förra året.

Målet var att få rinnande vatten till uteköket. Det är där vi står och diskar så det vore enkelt att ha vatten där. Lösningen blev att sätta en kubiktank på en SJ-pall några decimeter från marken. Sen var det bara att ta fram VVS-kunskaperna – som knappt finns. Men med slangklämma och dräneringsrör kunde vi föra ner vattnet från takrännorna ner till tanken. Det funkar extremt bra då den fylls upp snabbt.

Till köket !

Än så länge har vi inte kommit längre än att samla in det vatten vi vill använda till disk. Nästa steg blir att få vattnet att komma till köksavdelningen. Ett alternativ att göra detta med självfall. Men vattentanken behöver då stå på en så högt att det kändes krångligt att bygga en ställning som ska klara av ett ton. Men att pumpa upp trycket då?

Det finns enkla pumpar som skapar tryck vilket gör att vattnet skulle kunna ledas in i köksrören.

En rostfri diskbänk har vi sedan tidigare så det enda som behövs är att köpa kompletterande produkter och lite slangar. Eftersom uteköket är helt under tak räknar vi med att kunna använda oss av en helt vanlig kökskran som ska monteras på diskbänken.  Fredrik har tipsat oss om att vi inte bör använda ”skruvar” för att slå på och av vattnet eftersom dessa lättare glappar och kan bli svåra att hålla täta när vinterns köld påverkar kranen negativt. Så det blir med enkel ”enhandsfattning” som kranen stängs och öppnas.

Till badrummet…

Förra sommaren invigde vi duschen. Eller rättare sagt – träplattan vi står på när vi ska duscha. Vattnet kommer från en campingdusch vi hängt upp. Men när vi kopplar in vattnet från vattendunken till kökskranen kommer i även kunna duscha betydligt enklare. Plattan som man står på är nedanför uteköket. Så genom att koppla en slang från kökskranen till en slang som dras till ”duschhörna” skulle vi kunna få duscha riktigt länge.

Nu när vi dragit vårat eget VVS så kvarstår bara en fråga – Hur får vi duscha varmt och skönt? Än så länge är det bara kallvatten som regerar.