Välj rätt Golfboll

callaway-hex-blackNär man ska köpa nya golfbollar finns det flera faktorer som avgör vad man ska köpa för slags bollar. Vilken faktor som väger tyngst beror på vad man prioriterar högst.

Pris: För många golfare som bara har sporten som en fritidssysselsättning är priset det mest avgörande när man ska välja golfboll.  För att hålla nere kostnaden kan man exempelvis köpa Floridabollar vilket betyder att man köper bollar med olika märken. Många gånger får man plocka själv ett tiotal stycken ur en stor låda eller liknande. Blandade märken och blandad kvalité men lågt pris.  Andra vägar är att köpa begagnade bollar.


Spinn. För andra är det viktigaste att golfbollen ger en perfekt känsla när man spelar. Genom att välja bollar med mycket spinn kan man exempelvis kompensera att man har svårt att få bollen att stanna i närheten av nedslagsplatsen.  Generellt kan sägas att de bollar med väldigt lite spinn ger sämre känsla i närspelet. De bollar som har så kallad kombinerad spinn är vanligast vilket ger bra känsla i både lång- och kortspel.

Märke: Egentligen ska inte märke vara det första man tar hänsyn till vid köp av golfbollar. Detta eftersom det finns många olika modeller inom de olika märkena. Då är det bättre att fokusera på att få rätt spinn. Men den som hittat en boll som man tycker mycket om och vill fortsätta med liknande resultat ska försöka hitta exakt samma boll igen. Detta gäller då både märke och spinn.

Färg: Vit är golfbollens huvudsakliga färg. De allra flesta är vita men det finns undantag. Orsaken är att man lättare ser exempelvis de röda eller gula bollarna. Det finns till och med banor där de vita bollarna är helt omöjliga att spela med. Detta gäller på de få vinterbanor som finns i norra Sverige. Här spelar man inte på gräs utan på snö. Därav är färgvalet extremt viktigt.