Dags att rista lite kanske

Den coolaste delen av våran stuga är utan tvekan dörren. Den är i original men är lite osäker från när. Nästan hela insidan är full av inskriptioner på namn och årtal. Vi har hittat några årtal från 1870-talet vilket gör att dörren minst är från den tiden. Det är lite mäktigt att samma ytterdörr har stått pall för väder och vind så länge. På gäststugan satt den en liten skylt ovanför dörren. En blå liten gullig skylt med årtalet 1987. Jo, det är lite skillnad. Men ändå är det just gäststugan som ser äldst ut. Den är byggt av timmer och ser därför gammal ut. På huvudstugan har de satt panel så därmed ser den lite yngre ut. Men insidan av ytterdörren visar sanningen gälland ålder.

Så vi tänkte – det är väll vår tur att rista in våra namn nu med en kniv. Det är ju rätt enkelt att göra. Men inte lika enkelt att göra snyggt. Många som har ristat in sina namn har gjort det med stil. Det är snirkliga årtal och namn där man ser att de lagt ner tid på att göra det snyggt. Någon som har tips på hur vi ska göra för att få det lika fint? Tänkte ett tag på någon slags schablon att skära efter. Men då behövs även en kniv med mycket vass spets. David (en vän som driver en sidan om knivar) tipsade om fällkniven på bilden som ses här. Den har en mycket skarp spets som skulle kunna användas för att rista in det som behöver göras. Så det blir nog ännu en kniv till utbudet av verktyg i stugan.

Appropå knivar så har jag blivit lite förälskad i sporkar. Ett ord som jag inte hört förr men som jag stötte på häromdagen. De går visst även under namnet skaffel vilket jag tror mig hört förr. Det är helt enkelt ett bestick som är en gaffelsked. Vad det är? En smidig sak att äta med utan att behöva diska och ta med så mycket bestick på vårarna.