Förvaring i ett badrumsskåp?  

I vår stuga finns inget vatten och avlopp, så att spana in badrumsinredning kan kanske te sig som något helt onödigt. Så resonerade jag också till jag kom över en informationsbroschyr från Aspenbad. För är det något som badrumsinredarna är riktigt duktiga på så är det att hitta förvaringsmöjligheter på små ytor, vilket inte sällan är just det man kan behöva fundera över i en stuga.

Kanske kan man inreda med en badrumskommod och spegel i ett hörn i stugan? Om så för att placera hygienartiklar i, vid sidan av våtservetter, små handdukar, tvättlappar och dunkar med vatten. Kanske istället för traditionellt handfat att man har ett fat ovanpå som det går att fylla med vatten för lite enklare tvätt, även om man bär ut fatet och tömmer det utomhus sedan?

En förutsättning är att badrumsinredningen finns i samma gammaldags stil och känsla som stugan i övrigt, en bondromantiskt torparstil som inte krockar med stugans allmogestil. Gärna mot färgerna blått, vitt och rött.

Jag besökte nyligen ett torp som byggts ut och fått ett riktigt badrum. Jag trodde det skulle bryta för mycket i design och känsla, men jag medger att det var riktigt snyggt gjort. Väggarna var i träpanel, förutom väggen bakom duschen som var i någon sorts grå naturlig sten. Golvet var i klinker, rutigt i svart och vitt. Kanske alldeles för modernt för en stuga från 1700-talet, men det hade gott och väl kunnat vara inspirerat av jugend. På väggarna satt kandelabrar och på golvet stod badrumsartiklar i olika flätade korgar på golvet. Korg och träpanel är förresten en mycket vacker materialkombination som passar utmärkt i såväl torpmiljö som i villa.

Samtidigt som man kan drömma om det där badrummet, så är det något alldeles speciellt med att stå en sommarmorgon i skogsbrynet och borsta tänderna medan fåglarna kvittrar och solen går upp.