Måste vi byta ytterdörr?

Förra året bröts sig en ”tjuv” in i gäststugan och tog svärfars röjsåg. Jag skriver ”tjuv” för frågan om det verkligen var en tjuv. De hade i alla fall lämnat saker som var dyrare och dessutom varit mycket försiktiga när de tog sig in i gäststugan. Inga sönderslagna fönster utan de har helt enkelt bänt upp ytterdörren med ett stämjärn eller liknande. Vi kunde helt enkelt stänga igen den och låsa efteråt! Men låsa och låsa – det är ju tydliga bändmärken och uppenbarligen är det lätt att ta sig in. Frågan är om vi behöver köpa ytterdörr eller om vi ska laga den så pass mycket att det inte syns. Tror det viktigaste är att ”mildra” skadan samt sätta fast plåtbläck som gör att man inte kan bända sig in. Samtidigt kan man ju fråga sig om enkelheten att ta sig in just var en orsak till att de inte förstörde rutan….

I år har det visat sig att det är grannen som är utsatt. Någon har brutit upp ytterdörren där och tagit sin in. Hörde av skogsägaren att han hade varit där och skruvat fast en regel över dörren så ingen skulle kunna ta sig in framöver. Men den som varit där ville uppenbarligen in för regeln var borta när vi var där senast och tittade. Dörren hade rejäla märken av bändmärken. Vill de ha chansen att kunna sälja sin stuga någon gång bör de nog se över det. Det är ju inte bara tjuvar som tar sig inom genom en trasig ytterdörr utan även väder och vind.

Så frågan är om vi ska satsa på tjuvskydd genom bättre dörr både på gäststugan och på snickarboden. Eller är det bästa skyddet att ha det lite ”öppet”? Vi är väll inte helt eniga om det i hemmet.