Så snittar du ditt bröd

För mig är en kniv en kniv. Svårare än så är det inte. För andra är det en vetenskap. Hade en liten diskussion med Anders om knivar vilket mynnade ut i att ”Då får du allt skriva ner hur man ska snitta ett bröd”

Så varsegod – här kommer Anders långa utlägg om hur man snittar bröd. Nödvändig eller ej….

brödknivNär man bakar bröd så vill man att den under tiden i ugnen ska svälla så mycket som möjligt och bli luftigt. Dock så skapas i ugnen en slags skorpa på utsidan av brödet och då hindras det från att svälla ytterligare, därför så snittar man brödet innan man sätter in det i ugnen vilket gör att man undviker att brödet blir väldigt kompakt. För att lyckas med snittningen så bör man för det första utrusta sig med en vass och tandad brödkniv som gärna får vara av den mindre storleken. Om man har en vass brödkniv så kommer det underlätta mycket och göra ditt snitt mycket snyggare.

Snitta bröd passar bäst när man bakar bröd på en lite fastare deg, istället för en lösare deg. Sedan så går det lättare om brödet är kallt när man snittar, så det är en bra idé att förvara brödet i kylen en 10 min eller så innan det är dags att snitta brödet. Brödet ska sedan snittas med en bestämd rörelse eftersom tveksamhet kan göra att kniven fastnar i degen och trasar sönder snittet i kanterna. Snittet ska göras med en rörelse som är lugn, rätt så snabb och väldigt bestämd. Det kan vara svårt att veta hur det ska göras när man försöker första gången, men övning ger färdighet. Även om du inte lyckas första gången så är det bara att försöka igen och du kommer snart att bli en mästare på att snitta.

För att riktigt lyckas med snittningen så ska brödet ha en inneboende spänning, alltså att den lätt spricker och expanderar samtidigt. När man har den svala degen så bör man forma degen efter en viss process för att uppnå detta. Till att börja med så formar man degen till en spänd boll som man låter ligga ungefär 20 min. När den slappnat av så tar man upp den och formar den till antingen ett runt eller avlångt bröd. Man låter degen jäsa i denna slutgiltiga form och sedan är det dags att snitta precis innan brödet tas in i ugnen.

Det är också viktigt att använda sig av rätt vinkel när man snittar i degen, den optimala vinkeln som man bör bilda mellan kniven och brödet är 45 grader. Tack vare denna vinkel, så kommer brödet få höjd istället för att det faller åt sidorna som ofta blir effekten när brödet snittas rakt uppifrån.